Министър-председателят на Испания Мариано Рахой заяви, че каталунският проблем засяга цяла Европа. “Това е битка за Европа“, отбеляза той. Според мнението на премиера „в момента са заложени европейски ценности“. „Трябва да спечелим битката“, добави той.

снимка: Уикимедия

снимка: Уикимедия

По думите на Рахой испанските власти не се нуждаят от помощта на посредник за урегулирането на ситуацията в Каталуния. Според него „трябва да се благодари“ на всички желаещи да изиграят ролята на посредник в решаването на каталунските проблеми. „Искам да кажа само едно нещо за това посредничество: то не ни трябва. На нас ни трябва тези, които нарушават закона и се поставят над него, да поправят своето положение“, подчерта Рахой.

occupy.com

occupy.com

В коментар за това дали ще бъде използван член 155 от конституцията на кралството, позволяващ Каталуния да бъде лишена от автономния си статут, той отбеляза, че „не изключва абсолютно нищо от вариантите, които са позволени от закона“. „Трябва всичко да се прави своевременно, това, което е най-важно в даден момент“, каза испанският премиер. „Би било идеално да не приемаме драматични решения“, констатира той.Мариано Рахой

Той добави, че „гражданската гвардия и националната полиция ще бъдат разположени в Каталуния, докато ситуацията не се върне към нормалното си състояние“. Рахой също уточни, че не планира да обяви провеждането на нови всеобщи избори заради обстановката в автономния регион.


Leave A Reply