„Силата на ГЕРБ е, че залагаме на реалните политики, на видимите резултати. Номер едно в компроматите са БСП“, каза на пресконференция председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. „Те са го показали не само в периода, в който беше учредена ГЕРБ, а и продължиха да правят компромати, както са го правили винаги“, заяви той.

Цветан Цветанов

„Както ние не се месим в организационния и политически живот на другите партии, така и ние не искаме да се месят в нашия“, коментира Цветан Цветанов. „Заявяваме категорично, че от ГЕРБ няма да участваме в тази компроматна война“, посочи Цветан Цветанов. „Управлението не е да дискредитираш опонента си с жълти новини, а да изпълниш ангажимента си пред избирателите“, каза още той.

Бойко Борисов, МС, снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Поел съм ангажимент към Бойко Борисов и колкото по-малко споменавам президента, толкова по-добре, допълни Цветан Цветанов. „Ние сме за институционално уважение на всяка институция, за сериозно поведение и оценка за институциите“, посочи той. „Заявявам категорично, че терминът „война“ и това, че „който иска да я търси, ще я получи“ – това не са изрази, изричани от ГЕРБ“, коментира Цветан Цветанов.

Румен Радев

„В анкетна комисия за самолетите няма нищо, което да е свързано или да има умисъл за атака срещу президентската институция“, обясни той. „Няма да си позволим да говорим за президентската институция. Независимо дали президента ни харесва или не, той е законно избраният президент на България“, заяви Цветан Цветанов. „Искаме да неутрализираме възможната опорна точка на БСП да ни вменяват вина, да търсят нещо, което го няма“, поясни той. „Призоваваме, умоляваме БСП, когато правят подобни пресконференции за схеми, да сезират институциите“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.

герб бсп

„БСП нямат алтернатива за управлението на страната. Имали са възможност да управляват и винаги са се проваляли“, коментира опозицията Цветанов.  „Ще се разграничим от дебата, в който БСП иска да ни вкара. Каним БСП на политическия дебат за бъдещето на България, Председателството и приоритетите, бюджета, който предстои да бъде гласуван“, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ.

Владислав Горанов, министър на финансите снимка: БГНЕС

Владислав Горанов, министър на финансите
снимка: БГНЕС

„Обяснението за поведението на опозицията е просто – държавата, независимо от тяхното мнение, върви добре. Следващият бюджет ще бъде с по-малък дефицит от планирания“ допълни на пресконференцията министърът на финансите Владислав Горанов. „В последните месеци политическият дебат се превърна в обида за българските граждани“, посочи той. „Приходите в бюджета са в резултат на цялостното доверие на обществото към управлението и това, което се случва в държавата“, заяви финансовият министър.

пари левове 20 лева лев

„Ако колегите от БСП искат да участват в дебати за бъдещето на държавата, сме готови да ги слушаме“, коментира Владислав Горанов. „На нас не са ни интересни тези дебати, в които се опитват да ни вкарват“, каза още той.

Томислав Дончев

Томислав Дончев

„Никога за нито един наш член на каквато и да е позиция, не са правени опити да избяга от закона“, каза  вицепремиерът Томислав Дончев. „Не ми е минавало през ума да оспорвам правото на опозицията да показва нередности на управлението. Против съм това да си ги измисля“, коментира той. „Няма нищо лошо в това да се лансират високи персонални стандарти. Неудобното е, че когато лансираш такива стандарти, самият ти трябва да отговаряш на тях“, посочи вицепремиерът.

пари ръст спестяване добавка стотинки

„В следващия бюджет, който правителството ще предложи, има над 700 млн. лева повече разходи за персонал и то във всички сектори“, каза Владислав Горанов. „Благодарение на стабилността и устойчивостта, които сегашното управление дават, доходите растат с двуцифрени темпове“, заяви той. „Обещали сме на Северна България магистрала „Хемус“ и до пролетта на 2018 година тя ще бъде завършена като проект до разклона Плевен – Ловеч“, посочи министърът.

МВР

МВР

„Всичко това безспорно дразни и притеснява нашите опоненти, които трябва да намерят смислени аргументи, с които да се противопоставят на безспорно успешните политики. Те са такива не защото ние ги оценяваме така, а защото обществото ги оценява през потреблението, което расте и доходите, които растат“, каза още Владислав Горанов.

Антон Тодоров

Антон Тодоров

„Антон Тодоров се извини и това е достойна постъпка. Говорих и с него, той не е вложил в интервюто това, което излезе в медийното пространство“, заяви Цветан Цветанов по повод изказванията на депутата Антон Тодоров в ефира на Нова телевизия. „Изразихме позицията на партията и парламентарната група. Поднесохме извинение и се разграничихме от личното му мнение”, заяви той. „Напрежението беше много голямо през последните няколко дни и към Антон Тодоров. Той беше публично обявен като възможна кандидатура за Комисията по досиетата, имаше сериозно напрежение, което БСП провокира. Може би в един момент, когато има напрежение, човек допуска грешки“, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ.

досиета държавна сигурност ДС комисия

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че ситуация, в която представителите на властта воюват с медиите, е недопустима. „Те трябва да са загрижени и да пазят правата на журналистите. Имам предложение – ако въпросната телевизия прецени, че е правилно да извика в ефир Валери Симеонов и Антон Тодоров, за да имат възможност да разяснят какво са искали да кажат, ако има нужда някой да се извинява, да се извини“, посочи той.

Валери Симеонов

„Позицията на Министерски съвет е, че държим на свободата на словото и се противопоставяме срещу всички опити някой да казва на журналистите какво могат да говорят и какво не“, заяви Томислав Дончев. „Не мога да се извиня от името на Валери Симеонов, той може да счита или да не счита, че има нужда от извинение. Това си е негова позиция“, уточни той.

Виктор Николаев, снимка: NOVA

Виктор Николаев, снимка: NOVA

Горанов също коментира случая с Антон Тодоров, като припомни: „Спомнете си кога журналистът Виктор Николаев смени работата си и по какъв повод, какъв дебат се състоя тогава. Ще разберете, че осъждайки всякакъв опит за вмешателство в работата на журналистите и фактът, че сега се води дебат, показват, че историята е различна“. „Извиняваме се, ако правителството или ГЕРБ са заподозрени в опит за намеса в независимостта на медиите. Няма как да сме доволни, че този дебат се води и сме в отбранителна позиция“, заяви той.

 

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Най-късната дата за внасяне на бюджета в парламента е след около 2 седмици, в края на октомври. До тогава всичко ще е ясно. Имаме много висока степен на готовност, отдавна сме в разговори с министрите“, уточни Владислав Горанов. „През следващата седмица ще разговаряме със всеки министър по това, което предлагаме за бюджета за 2018 година за съответния сектор“, допълни той.

ученици

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи: „Неокончателните данни показват, че вследствие на усилията на държавата до момента 17 хил. деца са върнати обратно в класните стаи“. „Съзнаваме, че това не е достатъчно. Трябва да се положат всички усилия те да бъдат задържани в клас. Трябват ни гаранции, че веднъж върнати в клас, те ще получат възможно най-доброто“, коментира Томислав Дончев. „Надяваме се, че ще получим подкрепа от БСП за подобряване на механизма на взаимодействието между институциите точно в сферата на образованието“, допълни Цветан Цветанов.


Leave A Reply