„Темата няма какво повече да се дискутира, ще заведа делата в съда“, заяви вицепремиерът Валери Симеонов в дискусия с журналистите Юлий Москов и Асен Григоров пред Bulgaria ON AIR, запитан какво ще прави, след като 24-часовият ултиматум, който отправи към няколко български медии, вече изтече.

„Използването на думата „ултиматум“ в случая е неуместно, тъй като се опитах да дам срок на медиите да ми се извинят, след като прекрачиха закона и не отразиха позицията ми по скандала от петък. Освен това във въпросния разговор с журналиста Виктор Николаев се опитах да направя нещо, което правят всички гости в телевизионните студиа – да изложа онова, което аз искам зрителите да чуят, не просто да отговарям на въпросите на водещите“, подчерта Валери Симеонов.

Виктор Николаев, снимка: NOVA

Виктор Николаев, снимка: NOVA

Той допълни още, че свободата на словото се изразява в това гостът също да може да преценява по кои въпроси да отговаря и по кои не, а подхвърлянето, че на журналиста Виктор Николаев може да му бъде спретнат „Викторгейт“ било аналогия с ирония по повод скандала с роднинските назначения в общините. Журналистът Юлий Москов посочи, че не смята за заплаха решението на Валери Симеонов да заведе дело срещу медиите.

„Има нещо по-страшно, което всички пропускаме, а това е че вицепремиерът започна да диктува на журналистите за какво да говорят. Хората във властта не притежават държавата, те трябва да я управляват“, каза Москов.Той реторично попита защо след избухналия скандал Съюзът на българските журналисти не е изразил становище по въпроса, докато асоциацията на европейските журналисти остро възрази и призова за бойкот на управляващи, които заплашват журналисти.

Според журналиста Асен Григоров изказването на двама политици един след друг в рамките на няколко минути във връзка с уволнението на журналист, навява на зрителите мисълта, че именно те имат нещо общо със случилото се.“Проблем се явява и обвинението на вицепремиера към държавните медии, което само по себе си потвърждава твърдението, че те са подложени на натиск от страна на властта в България“, допълни още Асен Григоров.


Leave A Reply