Каталуния ще приложи закона за референдума, който призовава за обявяване на независимост на провинцията, ако резултатите от допитването показват мнозинство в подкрепа на този акт. Това каза в интервю за каталунска телевизия ръководителят на регионалното правителство Карлес Пучдемон.
„Декларацията за независимост, която ние не наричаме едностранна, се разглежда в закона като прилагане на резултатите от референдума. Ще изпълним изискванията на закон“, заявява Пучдемон в програма на телевизия TV3.

Регионалното правителство заяви, че над 90% от гласувалите на референдума каталунци са подкрепили независимостта от Испания. Вотът бе обявен за незаконен от централното правителството и от Конституционния съд на Испания. В закона за референдума на Каталуния се казва, че парламентът на провинцията ще обяви независимост в рамките на 48 часа след обявяването на окончателните резултати, показващи победа на гласовете в подкрепа на отделянето.

снимка: Уикимедия

снимка: Уикимедия

Пучдемон ще говори пред регионалния парламент във вторник, когато се очаква едностранното обявяване на независимостта. Междувременно натискът срещу него да се откаже от намерението си се засилва, тъй като още компании, базирани в Каталуния, обмислят преместване на централите си извън провинцията.
Близо един милион каталунци демонстрираха в Барселона в неделя, за да изразят подкрепа за единството и неделимостта на Испания и против намеренията на сепаратистките лидери да обявят независимост на региона.


Leave A Reply