„Кворумът се провали и заседанието на КСНС не можа да приключи с решение“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след края на Консултативния съвет по национална сигурност при президента.

Корнелия Нинова, снимка: БГНЕС

Корнелия Нинова, снимка: БГНЕС

„Г-н Борисов дойде с час и половина закъснение. Ключови министри ги нямаше като г-жа Екатерина Захариева, която отговаря за реформата. Ключови фигури и членове на Консултативния съвет си тръгнаха предварително като г-н Горанов, г-н Цветанов, поради което кворумът се провали и заседанието не можа да свърши с решение. Т.е тези, които не искат да се борят с корупцията, постъпват по този начин – бягат от отговорността за вземане на решение“, заяви Нинова.

Цачева

„Правителството представи своя законопрокет, г-жа Цачева го представи. Аз представих нашия законопроект. Проведохме дискусия и когато се стигна до вземане на решения, кворумът се разпадна“, добави тя. Нинова обясни, че в законопроекта на Министерски съвет все още пише, че парламентът трябва да избира директора на единния антикорупционен орган. „В нашия – че президентът трябва да назначава директора, а заместниците му да се избират от парламента с обикновено мнозинство“, отбеляза лидерът на БСП.

пари подкуп корупция

„Фактът, че КСНС не успя да излезе с решение по темата за корупцията е знак за несъстоятелността на управляващите и политическата класа да излъчат такъв закон и такъв орган, който да се пребори с корупцията. Оценявам това като бойкот. Не може толкова хора от управляващите да не присъстват, макар и да имат причини“, заяви Нинова. Тя коментира, че премиерът Бойко Борисов не е говорил по време на заседанието на КСНС и не е дал аргументи защо го напуска по-рано и отбеляза, че министърът на отбраната Красимир Каракачанов също не е присъствал.

Бойко Борисов

На въпрос дали КСНС се е обезсмислил, Нинова отговори: „Това президентът трябва да реши, защото свикването и работата на КСНС е в неговите правомощия. Когато реши да ни извика, отново ние ще дойдем тук и ще си държим на нашия законопроект“.

Във връзка със сроковете за приемане на Антикорупционното законодателство, лидерът на БСП заяви: „Не мисля, че тук е мястото, където това трябва да се определи. Има законодателна процедура. И двата законопроекта са внесени в деловодството на Народното събрание. По правилник за работа на парламента, ние си имаме срокове. Не е в правомощията на президента да определя как ще върви законодателният процес в Народното събрание“.

Румен Радев

Нинова посочи, че премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов днес разпорежда на партията си да не споменават президента, а утре от парламентарната трибуна се леят тежки обиди към президентската институция. „Мисля, че това е игра на доброто и лошото ченге, която доведе до това, което виждате днес – провал. Така не се прави политиката. Или всички ще осъзнаем, че трябва безкомпромисна борба с корупцията и да приемем законодателство, или е имитация. В първия случай политиците все още имаме последен шанс да узреем за това и да го свършим. В другия случай думата ще има народът и тази дума ще бъде срещу политиците“, заяви лидерът на БСП.

КСНС

Нинова поясни, че по време на дискусията в КСНС за антикорупционното законодателство са останали на различни мнения дали органът трябва да има разследващи функции или само трябва да проверява декларации и да прави административни процедури и наказания. „Тук нямаше отстъпления от двете страни. Ние смятаме, че без разследване, обвинителен акт и присъда, няма никакъв смисъл да говорим за борба с корупцията. Те смятат, че трябва да се ограничат до проверка на декларации, превенция, събиране на информация и административни наказания“, посочи Нинова.

По думите й след една-две години народът пак ще пита: „Какво направихте? Нищо. Значи всички сте едни и същи“. „Не искам БСП да получава този епитет, че сме едни и същи с другите“, подчерта Корнелия Нинова.


Leave A Reply