Християндемократическият съюз на канцлера на Германия Ангела Меркел постигна споразумение със своите консервативни съюзници от Бавария за налагането на годишно ограничение на броя на бежанците, които Германия може да приеме. По този начин бе преодоляно важно препятствие по пътя на преговорите за коалиция със Свободните демократи и Зелените, отбелязва Ройтерс. Меркел се е съгласила да се постави таван на приема на бежанци и кандидати за убежище до 200 000 души на година – явна отстъпка към лидера на ХСС Хорст Зеехофер, който настояваше за такава мярка, след като преди две години Германия прие 1.1 милиона бежанци и мигранти.

ХДС и ХСС постигнаха споразумение след тежки 7-часови преговори в Берлин. Остава неясно дали двете партии са постигнали съгласие и по други спорни теми като реформите в ЕС и пенсиите. Допълнителни подробности ще бъдат разкрити на пресконференция в понеделник наобед.мигранти, бежанци

Меркел спечели четвърти мандат като канцлер на изборите на 24 септември, но заради силния резултат на крайнодясната Алтернатива за Германия е принудена да води преговори за коалиция с либералите и Зелените. Преди да пристъпи към тях обаче, Меркел трябваше да реши основните различия със сестринската си партия от Бавария – Християнсоциалния съюз. Консерваторите на Зеехофер настояваха за въвеждане на годишни квоти за бежанци, но Меркел дълго време се съпротивляваше на тази идея, аргументирайки се, че това би нарушило германската конституция, която гарантира право на убежище за всеки чужденец, преследван в родината си по политически причини.

Според компромисното споразумение, постигнато в късните часове на неделя, Германия ще приеме до 200 000 души на година по хуманитарни причини, включително семейства на бежанци, които вече живеят в страната. Все пак в текста на споразумението се избягва терминът „горна граница”, който Меркел упорито отхвърля.

„Искаме да постигнем общ брой на хората, които ще бъдат приети в Германия по хуманитарни причини (бежанци и търсещи убежище, имащите право на допълнителна закрила, членове на семейства на бежанци, преместени и разселени мигранти без депортираните и доброволно напусналите чужденци), който да не превишава 200 000 души на година”, се казва в споразумението.


Leave A Reply