Народният представител от ГЕРБ Пламен Манушев е избран единодушно за зам.-председател на политическия комитет на НАТО по време на 61-ата годишна сесия на парламентарната асамблея на Алианса. Заедно с Манушев участие в конгреса взе и друг депутат от ГЕРБ Христо Гаджев.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Сред участниците във форума бяха генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, президентът на Румъния Клаус Йоханис, председателите на двете камари на румънския парламент Калин Таричану и Ливиу Драгнеа, министърът на отбраната и началникът на отбраната на Румъния, както и делегати от над 40 парламента от НАТО и страни партньори.

Йенс Столтенберг и Клаус Йоханис, снимка: БГНЕС

Йенс Столтенберг и Клаус Йоханис, снимка: БГНЕС

По време на асамблеята бяха обсъдени теми като сътрудничеството между ЕС и НАТО, развитието на европейската отбранителна индустрия, стабилността и сигурността на Черноморския регион. „НАТО казва какво прави и прави, каквото казва. Ние се адаптираме към новите заплахи и предизвикателства, но оставаме отбранителен съюз, който не заплашва никого. НАТО е съюз, който не иска да изолира, който се опитва да предотврати, не да провокира война“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Йенс Столтенберг, снимка: БГНЕС

Йенс Столтенберг, снимка: БГНЕС

Той благодари на страните от източния и югоизточния фланг на НАТО, сред които и България, за тяхната отдаденост и активност в гарантирането на сигурността на Алианса.


Leave A Reply