Президентът Румен Радев свиква днес заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, посветено на законодателните мерки за противодействие на корупцията. То ще започне в 10:00 часа в сградата на „Дондуков 2“.

На заседанието ще участват лидерите на парламентарно представените партии. След напрегнатия диалог между президент и премиер от последните седмици това ще е първа среща между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с държавния глава Румен Радев. Два са антикорупционните законопроекти, на БСП и на Министерствто на правосъдието т.е. на ГЕРБ. именно те ща са обект на Съвета.КСНС

Основната разлика между тях е в това кой ще назначава председателя на бъдещата антикорупционна структура. Управляващите предлагат това да става от парламента, а от БСП настояват това да ставa с указ на президента.

Президентът Румен Радев вече даде своето становище в началото на месеца – като защити тезата на БСП и каза че има „институционална логика е президентът да назначава ръководителя на новия антикорупционен орган”. Миналата седмица правителството прие проекта на антикорупционния закон, който предстои да бъде разгледан в парламента.


Leave A Reply