„Италия е сред основните целеви туристически пазари за България. Работим последователно и целенасочено, за да привличаме все повече италиански посетители.“ Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на срещата си с Бенедето Дела Ведова, заместник- министър на външните работи на Италия и Стефано Балди, посланик на Италия в София, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.
Николина Ангелкова
По време на разговорите министър Ангелкова представи основните събития, които ведомството подготвя и ще бъдат включени в календара на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. „Очакваме италианския министър на културните ценности и туризма Дарио Франческини да бъде част от министерската среща, която ще се проведе през февруари следващата година“, заяви министър Ангелкова. И допълни, че друго интересно събитие, в което страната може да се включи, е на тема туризъм и енергетика и ще се проведе в рамките на Дунавската стратегия през май догодина.
Министерство на туризма
Министър Ангелкова посочи още, че двете страни имат много добри взаимоотношения в сферата на туризма, а страната посреща все повече гости от Италия. Според статистическите данни за периода януари-август италианските туристите у нас са над 114 хил., което е ръст от повече от 20% спрямо същия период на миналата година. А само за месец август ръстът е 21 процента, което означава, че в България са дошли повече от 22 хил. италианци. Те пътуват в цялата страна и посещават както морето, така и културно-исторически обекти, обясни министър Ангелкова. Италианците търсят нови дестинации и променят посоките си за пътуване, в последните години, коментира заместник- министър на външните работи на Италия.
Пловдив
Съвместни дейности между Пловдив и италианския град Матера също бяха коментирани по време на срещата. Двата града са определени за Европейска столица за културата 2019 г.


Leave A Reply