„Ако не запълним пропастта и очакванията на европейските граждани, ще бъдем виновни за още по-силните гласове на евроскептиците“, каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на Международна конференция „Бъдещето на Европа и българската перспектива“.

EU Европейски съюз

„Много малко напоследък се говори по най-парливите въпроси, които вълнуват ЕС. Това поколение не отговаря нито на техните идеи, нито на техните амбиции. Именно през тази година се подписа декларацията от Рим. Някак си мина и замина без да бъде дискутирано. Виждам и друг парадокс. От една страна, има недоволство от начина, по който изглежда днес Европа. Почти няма дискусия за развитието й. Искам да се спра на две събития, които също не се радваха на особен интерес, въпреки че бяха знакови. Едното беше изказването на новия френски президент пред студентите в Сорбоната“, коментира Йотова. По думите ѝ второто е било изказване на Юнкер в залата на ЕП.

снимка: ouest-france.fr

снимка: ouest-france.fr

„Имаше много нови идеи в тези две изказвания, много провокативни идеи, които останаха в папките. Сега сме свидетели на една много по-дълбока и всеобхватна криза. България се присъедини към ЕС 2007 г. През 2008 г. целият Съюз беше в условията на тежка криза. През 2015 г. Европа се изправи пред бежанците и миграцията. Европа се раздели“, добави тя. Според нея вместо работещи решения, са започнали да се издигат стени. „Огради не само срещу пристигащите, но и между самите нас“, добави вицепрезидентът.

ограда

По думите ѝ едно скорошно изследване на Евростат сочи, че около 85% от гражданите искат да се направи нещо срещу тероризма. „Ако тази пропаст и очаквания на гражданите не ги запълним в скоро време, ще бъдем виновни гласовете на евроскептиците да стават още по-силни. Това, което ни предстои през 2020 г. много закъснява. Дискусията в Европа все още не е започнала. Аргументът за Брекзит не е сериозен, не е определящ“, допълни Йотова и уточни, че как ще се развива Европа, зависи от кохезионната политика и финансовата рамка.

европейски парламент страсбург

„Борбата с тероризма не може да бъде само на основа на координацията в европейските институции, такава, каквато е в момента. Нека сферата на отбраната да не прави нов Шенген в Европа. Последният приоритет на българското правителство е външната политика. Смятам, че беше грешка на Юнкер, че каза, че Европа повече няма да се разширява още с встъпването му в длъжност. Като че ли има размразяване на тази политика, но все още няма как да бъде удовлетворена“, каза още Илияна Йотова.


Leave A Reply