Вицепрезидентът Илиана Йотова определи като удар срещу престижа на институциите провалът на Консултативния съвет за национална сигурност вчера. Пред медиите тя каза още, че това е много лош сигнал както към българските граждани, така и към нашите европейски партньори, предаде БНТ.
Йотова
„Не мога да оправдая отсъствието на водещи министри от КСНС, датата за заседанието е казана достатъчно рано, за да се съобразят всички графици“, коментира пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова. „Дали е бойкот, или не, не зная. Имаше доста сериозни опровержения от страна на Министерския съвет вчера. В навечерието на председателството, когато разговорът за българските приоритети още не е започнал и това го отчитат всички – и управляващи, и опозиция, и всички български институции, да се прави такава груба демонстрация по един толкова чувствителен за българското общество проблем, струва ми се, че не е коректно от страна на Министерския съвет. Не мога да оправдая отсъствието на водещи министри. Датата на КСНС достатъчно рано е казана, за да се съобразят всички графици“, изтъкна Йотова.
кснс
По думите й очевидно нежеланието да се съберат всички заедно по темата за борбата с корупцията е показателно за това кой иска да води истински борбата с корупцията в България и искаме ли действително да имаме работещ закон. Иляна Йотова допълни, че не е успяла да видя все още мотивите за президентското вето. „Убедена съм, че президентът не го е направил, защото трябва по някакъв начин да си върне за това, че беше провален КСНС. Убедена съм, че има много сериозни аргументи за това решение. Ще видим каква ще бъде реакцията и на българския парламент. Така или иначе това, което се случи вчера, оронва престижа на българските институции. Това е удар срещу самочувствието на всички нас като българи“, заяви вицепрезидентът.

КСНС, Румен Радев, снимка: БГНЕС

КСНС, Румен Радев, снимка: БГНЕС

„Не мисля, че има по-удачно място от това да се съберат в КСНС, защото проблемите на борбата с корупцията са проблеми от националната сигурност на страната – там, където са представени всички институции, всички служби“, коментира Йотова. Според нея именно там могат да се кажат нещата такива, каквито са и да се вземат най-правилните решения.

Under-the-table transactions...

„Точно това място вчера беше провалено. Аз не мога да си дам отговор защо и с какви подбуди беше направено. Отговорите трябва да ги дадат други“, добави тя. Попитана дали след седмица очаква да се случи отново провален КСНС или да се поправят отсъстващите, тя отговори: „Много се надявам“. По думите й корупцията е проблем, който най-остро е поставен от европейските институции от самото приемане на страната досега.


Leave A Reply