„Западните Балкани са едно буре с барут, което не трябва да оставим да тлее географски в Европа“, каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по време на Международна конференция „Бъдещето на Европа и българската перспектива“.

председателство, България, Съвет на ЕС, лого

„Всички сме наясно, че Европа утре ще бъде такава, каквато я изградим всички ние днес. За да можем да изградим Европа такава, в каквато искаме да живеем, трябва да сме уверени, че тази отговорност е тежка, но само заедно и единно можем да го направим. Неслучайно избрахме за свое мото на председателството „Съединението прави силата“. То е валидно повече от всякога. За всички нас Западните Балкани са една важна тема, едно буре с барут, което не трябва да оставим да тлее географски в Европа, дълги години пренебрегвани“, коментира Павлова.

Западни Балкани ЕС

Тя подчерта, че няма намерение и право да дава фалшиви обещания, но в същия момент като държава, извървяла нелекия път към присъединяването, можем да кажем, че имаме научени уроци от 10-те години членство в ЕС. „Трябва да бъдем искрени към Западните Балкани. Те очакват дата, не можем да обещаем дата утре. Не можем да кажем, че в рамките на 6-те месеца на българското председателство ще сменим дневния ред на Европа“, посочи министърът.

Съвет на ЕС

По думите ѝ целта на българското председателство е да се даде честен и обективен план за действие на всяка една от държавите спрямо нейния напредък, прогрес или проблемите, които има все още в нея. „Искаме да работим и с всяка държава поотделно“, каза още Лиляна Павлова.


Leave A Reply