„Има застрашени болници от фалит“, заяви министърът на здравеопазването Николай Петров, предаде БГНЕС. „Представихме го в доклад пред Комисията по здравеопазване“, поясни Петров. По думите му болниците са групирани в няколко групи – такива, които са директно заплашени и са в кризисна ситуация, такива, които се очаква да влязат в такава ситуация, има и такива, които са добре.

Пирогов линейка

Относно това какви мерки е предвидило министерството, Петров обясни, че е нужен индивидуален подход, екип, финансисти и юристи, които да поемат управлението. Ресорният министър обясни, че процес на промяна на ръководства на болници тече и в момента. „Там, където се намират нарушения и причини за високите дългове на болници, ще бъдат предприети и директни мерки. Например, управителят на болницата в Ловеч е сменен по много причини. Една от причините беше, че лекарите там не са получавали заплати от февруари тази година, а март или април увеличава чувствително заплатите. Той няма пари за настоящи заплати, а вдига заплатите с повече от 40-50%“, разясни още Николай Петров.

Преди това здравният министър взе участие в четвърта годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“, където обясни, че подходът на Министерството на здравеопазването, е търсене на максимално голям консенсус при провеждане на политиките в сферата на здравеопазването. „Ние сме изправени пред това да намерим баланса между две основни понятия, а те са обхватност на системата и иновативност на системата, от друга страна. Има места с много силно развити технологични решения, с много употреба на иновативни продукти, от друга страна, ако си зададем въпроса за достъпността до тези технологии, отговорът не е много ясен“, подчерта Петров.

Според него направлението, в което е добре да се разсъждава, е да се търси решение, за да се постигне баланс между това да бъдат равнопоставени пациенти, лекари, бизнес и динамика в самата система.

 


Leave A Reply