Мариано Рахой свика извънредно заседание на кабинета днес, за да се обсъди ситуацията в Каталуния. Правителството трябва да реши как ще отговори на декларацията за независимост на областта и последвалите призиви за диалог. Снощи премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон подписа в Барселона декларация за провъзгласяване на независимост на областта от Испания, но отложи влизането ѝ в сила, призовавайки за диалог.  Подписите си под текста положиха също вицепремиерът Ориол Жункерас, председателката на каталунския парламент Карме Форкадел и 72 депутати от управляващото мнозинство.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Учредяваме Каталунската република като независима, суверенна, правова, демократична и социална държава“, се казва в декларацията. Говорител на каталунското правителство уточни, че премиерът отлага влизането в сила на декларацията, призовавайки за диалог с Мадрид. „Каталуния днес възстановява пълния си суверенитет“, са казва в документа. „Ние призоваваме всички държави и международни организации да признаят Каталунската република като независима и суверенна държава“, цитира Ройтерс текста на декларацията. Предполага се, че декларацията ще бъде внесена за гласуване в каталунския парламент, ако преговорите между Барселона и Мадрид за уреждане на кризата претърпят неуспех.

Декларация за независимостта на Каталуния, снимка: БГНЕС

Декларация за независимостта на Каталуния, снимка: БГНЕС

Изправен пред опитите на каталунските власти за отцепване, премиерът Мариано Рахой не отхвърли възможността за налагане на директна власт на правителството над Каталуния. За да се случи това, ще трябва премиерът да задейства чл.155 от испанската конституция, който не е използван никога досега. Според този член, испанското правителство може да поеме директен контрол над всяка от 17-те автономни области, ако в нея се нарушават конституционните задължения или се „застрашават сериозно цялостните интереси на Испания“.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Той позволява на националното правителство да „поеме контрол над политическите и административни институции на бунтовния регион“, заяви Тереза Фрейхес от Барселонския автономен университет. Според Хавиер Перез Ройо от Севилския университет тези мерки могат да включват „суспендирането на регионалното правителство и поставянето на местната полиция под заповедите на вътрешното министерство“.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Експертите твърдят, че Рахой има легалното право и да закрие каталунския парламент, ако се наложи.
Все пак премиерът не може да извърши това едностранно. Първо ще трябва да информира Карлес Пучдемон, за да му даде време за промяна на курса. След това Рахой ще трябва да се обърне към испанския сенат. Комисия трябва да подкрепи предложението на премиера, след което то да се гласува в сената. Един от испанските сенатори, който пожела анонимност, заяви, че процедурата ще отнеме около седмица.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Член 155 е само една от опциите пред дясното правителство на испанската „Народна партия“. Властите могат и да обявят извънредно положение в Каталуния, което ще ограничи „свободата на движение и събиране“. Според последното законодателство по въпроса от 2015-та, испанското правителство може да обяви каталунската ситуация за „застрашаваща националната сигурност“, при което ще има правото да се натовари с допълнително правомощия.


Leave A Reply