Няма планове за създаване на постоянно присъствие на военноморски сили на НАТО в Черно море. Това каза на брифинг в Министерския съвет зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов в отговор на думите на Корнелия Нинова, че има информация в западните медии за създаване на многонационални сили на НАТО в Черно море.

снимкиа: БГНЕС

снимкиа: БГНЕС

„Във връзка с поставения въпрос за създаване на постоянна флотилия на НАТО ще отговоря аз, тъй като министър Красимир Каракачанов е в чужбина. Не се предвижда, няма планове за създаване на постоянно присъствие на военноморски сили на НАТО в Черно море. Изпълняват се плановете от срещите на високо равнище на НАТО във Варшава и се формира в Румъния многонационална бригада“, коментира Запрянов и уточни, че това е старо решение от миналата година.

По отношение на провеждане на учения с фиктивни сценарии, Запрянов уточни, че за тях се уведомява президента. При тези учения няма никакво движение на войски. Целта на ученията е да подпомогнат взимането на решения в Главната квартира на НАТО при реални операции. На 27 октомври наша фрегата ще участва в учение на НАТО Sea gardian, което е за борба с тероризма.

Валентин Радев

„Цялата информация за това какви учения се осъществяват на територията на страната, как участваме заедно като страна членка, я има в президентството“, добави министърът на вътрешните работи Валентин Радев. „Ако нещо е останало, което не е ясно на опозицията, на г-жа Нинова или на други представители от парламента, нека ни попитат“, коментира той. По думите му има начини за това – закрити заседания на комисиите в парламента. Да бъдат добри, ако имат въпроси и неща, които не са ясни, да запитат там и ще бъде отговорено подробно, каза още Валентин Радев.


Leave A Reply