Парламентът прие оставката на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров. „За“ прекратяване на пълномощията му гласуваха 153 народни представители, „против“ – 14, „въздържали се“ – 11, с което тя бе приета. Оставката бе внесена на 9 октомври в деловодството на парламента. Тогава в писмо до медиите, Антон Тодоров заяви, че подава оставка, защото има опити негова реплика да бъде превърната в етикет на партията, от която е избран.

гласуване Народно Събрание НС парламент

„Премиерът беше категорично против да подавам оставка. Двамата, обсъждайки решихме, че фразата за столчето не е била на място, защото се превърна в знаме, което беше възседнато от кръгове, които успешно го превърнаха в пропагандистки мотив“, каза Тодоров след като приемането на оставката му. „Бойко Борисов не ми е казал да подавам оставка, тъкмо обратното. Два дни съм се срещал с него и той изключително много държеше да остана в парламента“, посочи още той.

Бойко Борисов, МС, снимка: БГНЕС

По думите му, решението за оставка е опит за вкарване на друг морал в политиката. „Звъннете на Виктор Николаев и го попитайте в разговора с Валери Симеонов какво е казал. Казал му е – мен никой не ме е заплашвал“, посочи той. „След оставката известно време ще се занимавам с основната ми дейности, която е журналистика. Имам няколко предложения за предавания, ще го обмисля и с премиера“, уточни Тодоров.

Антон Тодоров
По-рано на 6-ти октомври въпрос за процедурата за закупуване на нов изтребител предизвика остра реакция у депутата от ГЕРБ Антон Тодоров. В предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия се стигна до нападки от негова страна към журналиста Виктор Николаев. От Нова определиха като недопустимо отправянето на заплахи от публични фигури към журналисти.

Народно събрание

В официална позиция от ГЕРБ заявиха, че свободната журналистика има правото да пита и да задава въпроси. По-късно в официална позиция Антон Тодоров обяви, че в случая е разбран превратно и думите му са изтълкувани абсолютно погрешно. Той поднесе извиненията си на журналиста Виктор Николаев. На 8 октомври председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов заяви на пресконференция, че Антон Тодоров се е извинил и това е достойна постъпка.

Виктор Николаев, снимка: NOVA

Виктор Николаев, снимка: NOVA

Той подчерта, че Тодоров не е вложил в интервюто това, което е излязло в медийното пространство. Вицепремиерът Томислав Дончев предложи, ако въпросната телевизия прецени, че е правилно, да извика в ефир Валери Симеонов и Антон Тодоров, за да имат възможност да разяснят какво са искали да кажат и ако има нужда някой да се извинява, да се извини.


Leave A Reply