Оборудването за АЕЦ „Белене“ трябва да пристигне в България до края на тази година. Това обяви пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова след регулярна среща с изпълнителите на ангажимента от „Росатом“.

Теменужка Петкова

Тя уточни, че все още няма договор за консервация на това оборудване, добавяйки, че това е била друга част на разговорите с руската компания. „Надявам се да не се налага дълго време да се консервира това оборудване, но все пак сме длъжни да вземем всички необходими мерки и това беше една част от разговорите, които водихме“, обясни Теменужка Петкова. По думите й договор със сигурност ще има, но все още не е ясно кога точно ще бъде подписван.

Снимка: БГНЕС Проектът за АЕЦ "Белене"

Снимка: БГНЕС
Проектът за АЕЦ „Белене“

Енергийният министър бе категоричен, че целта е да се оползотвори това оборудване, защото „ние нямаме право на втора грешка по този проект“. „Имаме вече едно оборудване, което стои от първия проект „Белене“, и което, според мен, не беше оползотворено и използвано по най-добрия начин. Поради тази причина ние трябва да мобилизираме целия ресурс, за да можем да използваме това оборудване по най-добрия начин. Това са все пак парите на българския данъкоплатец“, добави министър Петкова.

Министър Петкова коментира още, че в момента Българската академия на науките (БАН) изработва доклад, който да покаже доколко изгодно ще бъде на България да изгради втора атомна централа и какви опции има пред страната.


Leave A Reply