Парламентът ще гласува оставката на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров. Това предвижда седмичната проектопрограма за работа на Народното събрание. Оставката на народния представител бе внесена на 9 октомври в деловодството на парламента. На вниманието на депутатите се поставя и проекторешение за избора на двама заместник-председатели на Комисията по финансов надзор (КФН). В Комисията по бюджет и финанси са изслушани двамата кандидати за поста – Диана Йорданова и Бойко Атанасов. Депутатите ще гласуват на второ четене и промените в Закона за електронния документ и електронния подпис.

Виктор Николаев, снимка: NOVA

Виктор Николаев, снимка: NOVA

На 6 октомври въпрос за процедурата за закупуване на нов изтребител предизвика остра реакция у депутата от ГЕРБ Антон Тодоров. В предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия се стигна до нападки от негова страна към журналиста Виктор Николаев. От Нова определиха като недопустимо отправянето на заплахи от публични фигури към журналисти. В официална позиция от ГЕРБ заявиха, че свободната журналистика има правото да пита и да задава въпроси. По-късно в официална позиция Антон Тодоров обяви, че в случая е разбран превратно и думите му са изтълкувани абсолютно погрешно.

Цветанов

Той поднесе извиненията си на журналиста Виктор Николаев. На 8 октомври председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов заяви на пресконференция, че Антон Тодоров се е извинил и това е достойна постъпка. Той подчерта, че Тодоров не е вложил в интервюто това, което е излязло в медийното пространство. Вицепремиерът Томислав Дончев предложи, ако въпросната телевизия прецени, че е правилно, да извика в ефир Валери Симеонов и Антон Тодоров, за да имат възможност да разяснят какво са искали да кажат и ако има нужда някой да се извинява, да се извини.

Томислав Дончев

Томислав Дончев

Той заяви, че Министерски съвет държи на свободата на словото и се противопоставя срещу всички опити някой да казва на журналистите какво могат да говорят и какво не. На 9 октомври в писмо до медиите, Антон Тодоров заяви, че подава оставка, защото има опити репликата му да бъде превърната в етикет на партията, от която е избран.


Leave A Reply