Софийска градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнал на вицепремиера Валери Симеонов срещу депутата от левицата Елена Йончева за издаване на държавна тайна по повод оградата на българо-турската граница.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура бе сезирана от заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, с твърдения, че на 2 юни, по време на участие в телевизионно предаване Йончева разпространява информация и снимки на инженерно възпрепятстващо съоръжение по българо-турската граница. Според Симеонов по този начин неправомерно се изнасят факти и обстоятелства, които поставят под риск националната сигурност на страната и дават насока на имигрантския поток.

Валери Симеонов снимка: БГНЕС

Валери Симеонов
снимка: БГНЕС

В своето обвинение вицепремиерът пояснява, че на 7 юни, при свое участие в друго телевизионно предаване Йончева поставя акцент върху обстоятелството, че по-голямата част от инженерно възпрепятстващо съоръжение в Област Хасково е едноредова. Валери Симеонов определя това като неправомерно разпространено, некоректно и неотговарящо на действителното правно и фактическо положение, което поставя под риск националната сигурност на страната посредством засилване на имигрантския натиск върху границата в района на Област Хасково.
граница
СГП е възложила извършване на проверка на ДАНС, чрез която да се провери нарушени ли са разпоредбите на българското законодателство с разпространяването на информация, която е поверена или достъпна по служба и от която могат да последват значителни вреди за държавата, в т.ч. риск за националната сигурност на страната.
елена йончева
Снети са писмени обяснения от множество лица, изискана е информация от ГД“Гранична полиция“, Министерски съвет, Държавна комисия по сигурността на информациятаи др. След анализ на събраните данни, СГП е установила, че Елена Йончева не е извършила престъпление от общ характер. Информацията, разпространена от Елена Йончева е публично достъпна и почива на отговора на служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов при проведеното на 03.05.2017г- заседание на Народното събрание.
ограда, граница
Информацията за инженерно възпрепятстващо съоръжение и прилежаща инфраструктура по българо-турската граница не представлява класифицирана информация. Не е класифицирана и информацията относно проектирането (извършено от публична фирма), заготовката на материалите (също от публични фирми) и последващото изграждане на аналогично инженерно възпрепятстващо съоръжение от Българската армия през 2014 г. в района от Гранична пирамида 206 до Гранична пирамида 268 по същата граница.
прокуратура
От прокуратурата заявяват, че информацията, изнесена от Елена Йончева, по съдържанието си не би могло да се определи като информация, представляваща държавна тайна, поради което не е извършила разгласяване на държавна тайна и съобщаване на поверена информация във вреда на държавата.


Leave A Reply