„Във връзка с тенденциозно и некоректно извадени фрази от доклада, който представих на КСНС при президента на републиката относно необходимостта от законодателни предложения за противодействие и борба с корупцията, свързани в изречения, правят неистинско съждение, искам да поясня следното. За мен е необяснимо юрист, бивш следовател, да поставя знак за равенство между понятието корупция и корупционни престъпления“.

Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева след заседанието на Министерския съвет.

Цецка Цачева

Що се отнася до подхвърляната фраза, че главният прокурор на републиката не бил съгласен с основните положения на доклада, може да поискате стенограма от заседанието и да се обърнете към него, каза Цачева. Той като опитен юрист никога не би поставил знак за равенство между корупция и корупционно престъпление, каза Цачева. За мен е тъжно, че се прави подобно  внушения в обществото, и призовавам  неправителствените организации в тази област да обяснят каква е разликата между тях, обясни правосъдният министър.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По думите ѝ корупционните престъпления са състави от НК, част от материалното наказателно право. Изисква се обаче общо понятие за корупцията, където корупционните престъпления са само част от него, каза министърът на правосъдието.

снимка: Informo

снимка: Informo

Цачева цитира части от доклада, представен в президентството. Става дума за определяне на понятието корупция, уточни тя. Най-близо за целите на закона, внесен от МС в парламента, сме ползвали дефиницията на „Трансперънс интернешънъл“, каза Цачева.

В доклада се казва  следното:

„За да е успешно противодействието на корупцията, е необходимо да се даде отговор на въпроса защо до този момент  борбата с корупцията до голяма степен е неефективна. Този въпрос има повече от един от един отговор, но една от основните причини за несправяне с явлението е, че на практика липсва ясна дефиниция на понятието корупция“, каза Цачева. Не може успешно да се противодейства на явление, за което все още няма ясна дефиниция, подчерта тя. В това отношение нашият проект на закон прави крачка напред, като дава дефиниция за нуждите на закона, каза правосъдният министър.

„Със заповед на главния прокурор от 2014 г. е въведен каталог на корупционните престъпления. Вярно е, че действащото ни наказателно право има нужда от актуализиране на съставите на тези престъпления и в момента в Министерството на правосъдието се работи по предложение за изменение и допълнение на НК, където се предвижда различна формулировка на престъпните състави по отношението на активния и пасивния подкуп. За пример – длъжностното присвояване не само за длъжностни лица, но и за частния сектор, например банките.“, напомни Цачева.

Сотир Цацаров

Ето защо с отнемане на незаконно придобитото имущество се възстановява справедливостта в обществото независимо  от възмездието в наказателното производство срещу проверяваното лице и свързаните с него лица, каза Цачева. В нито един от двата законопроекта – този на МС и този на левицата, не се предвиждат промени в Наказателния кодекс, каза правосъдният министър. Подготвяме нова наказателна стратегия и нов Наказателен кодекс, ясно е, че това не става в по-кратки срокове, а е с хоризонт 2018 г., каза тя.


Leave A Reply