Висшият съдебен съвет взе решение следващата седмица да изслуша отново Георги Чолаков и да гласува кандидатурата му за председател на Върховния административен съд. Това се случи след като на 4 октомври президентът обяви, че е върнал на новия състав на ВСС кандидатурата на Георги Чолаков и очаква предложение, съобразено с всички законови процедури и моралните очаквания на обществото. На днешното заседание на Пленума на ВСС предложението да бъде отправена покана на Георги Чолаков да се яви отново пред членовете на ВСС и да отговаря на въпроси бе прието единодушно с 25 гласа „за“.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров предложи изслушването да бъде първа точка в дневния ред на заседанието на Пленума на ВСС на 19 октомври. То бе прието с 24 гласа „за“ и 1 „против“. Имаше и предложение Георги Чолаков да бъде изслушан още на днешното заседание, което беше отхвърлено с 3 гласа „за“ и 22 „против“. Искането процедурата да продължи с изслушване на двамата кандидати Георги Чолаков и Соня Янкулова беше отхвърлено с 7 гласа „за“ и 18 „против“. За откриване на нова процедура по определяне на председател на ВАС гласуваха трима членове на ВСС, а 22 бяха „против“. Така предложението на председателя на ВКС Лозан Панов не беше прието.
Сотир Цацаров
Главният прокурор Сотир Цацаров коментира: „Съзнавам колко е важен този избор. Ако вземем решение да повторим цялата процедура за избор, трябва да направим същото за всяка друга, защото тя не е една единствена процедура.

Георги Колев, снимка: OFFNews

Георги Колев, снимка: OFFNews

Председателят на ВАС Георги Колев заяви, че категорично не може да става дума за нова процедура за избор. „Няма никаква логика да започне отначало. Не мисля, че могат да се намерят аргументи за провеждане на нов избор“, коментира той.

Боян Магдалинчев

Боян Магдалинчев

„Ще гласуваме за кандидатите за първи път, в този смисъл това не може да бъде повторен избор“, заяви председателстващият ВСС Боян Магдалинчев. Той обясни, че до края на мандата на Георги Колев като председател на ВАС има повече от месец време, в което може да се проведе изслушване на кандидатите. „В четвъртък се очаква да пристъпим към гласуване. Ако няма събрани минимум 17 гласа се открива нова процедура с всички етапи, с нови участници, а може и сегашните да участват“, допълни Магдалинчев. На въпрос би ли попитал Георги Чолаков за апартаментите и имотите, които е давал по морето, той коментира: „Дали ще питаме или не, ще видим на следващото заседание. Предполагам, че ще има въпроси в тази посока“.

Снимка: БНР

Снимка: БНР

На 12 октомври във ВСС е постъпило писмо от Георги Чолаков, в което той заявява, че е готов да застане пред Съвета и да отговаря на въпроси.


Leave A Reply