С големи празненства испанците отбелязаха днес националния си празник на фона на най-тежката политическа криза в страната от десетилетия. В столицата Мадрид и други големи градове хората се събраха на цветни паради, за да покажат единство на фона на амбициите на Каталуния за отделяне от страната. Мадрид даде 5-дневен срок на каталунския лидер Карлес Пучдемон, за да вземе решение обявил ли е независимост или не.

С цветни паради и демонстрация на единство испанците отбелязаха националния си празник. Хиляди хора се събраха по улиците на Мадрид и други големи градове на страната, за да покажат, че вярват в единна Испания. Празникът е от изключителна важност за Испания в културен и политически аспект, защото е символ на връзките между Стария и Новия свят. Тази година обаче 12-ти октомври има особена символика заради желанието на най-богатата автономна област да се отдели от Мадрид.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Това е много емоционален момент. Дойдох тук с цялото си семейство, за да отпразнувам деня на Испания. Празнувам и затова, че живея в свободна страна, в която има свобода на изразяване. И аз искам да изкажа подкрепата си за органите на реда и за испанското правителство на фона на тази сложна ситуация, пред която сме изправени от дни“, заяви Карлос Алваро, жител на Мадрид.

Междувременно, премиерът Мариано Рахой даде 5- дневен срок на каталунския лидер Карлес Пучдемон до понеделеник -17 октомври да изясни дали е обявил независимост на Каталуния. Той разполага и с още 3 дни за размисъл, в случай че предприеме ходът по отцепване от Испания. Ако Пучдемон не се съобрази с исканията на Мадрид, испанското правителство може за първи път да приложи член 155 от Конституцията, който му позволява да отмени автономията на областта. Европейската комисия за пореден път призова Испания и Каталуния да седнат на масата за преговори.Мариано Рахой

Каталунският премиер Карлес Пучдемон реагира на ултиматума, като написа в Twitter: „Ние искаме диалог и отговорът е да се постави на масата член 155. Посланието е разбрано“. По-рано той предложи на каталунските депутати да замразят прилагането на плана за отцепване, за да дадат време за преговори с испанските власти по въпроса за независимостта.


Leave A Reply