Партията Македонски алианс за европейска интеграция /МАЕИ/ протестира заради включването на българско малцинство в законопроекта за защита на националните малцинства в Република Албания. Реакцията на партията, която е единствената политическа организация, която защитава интересите на македонския народ в Албания, идва след заплахите на България, че ще наложи вето на членството на Албания в Европейския съюз, съобщи агенция МИА.

smugmug.com

smugmug.com

„Признаването на „несъществуващото българско малцинство“ в областите Преспа, Голо бърдо и Гора, които са населени с македонци, смятаме за сериозно нарушаване на международното право, универсалната декларация за човешките права и свободи, геноцид срещу македонския народ и престъпление против човечеството“, се казва в реакция на МАЕИ, която представи пред медиите в албанския град Корча генералният секретар Васил Стерьовски.
Тирана, Албания
„Според историческите факти и преброяванията на населението през годините в Албания няма българско малцинство“, заявят от  Македонския алианс за европейска интеграция. „Такова малцинство съществува само в главите на българските власти в София. Македонците в Албания не са българи, а българи в Албания са единствено работещите в българското посолство в Тирана“, твърди МАЕИ.
албания
Очаква се да днес да бъде гласуван законопроектът за защита на националните малцинства в Албания, в който бе включено и българското национално малцинство.


Leave A Reply