До края на годината ще бъде отворена мярка за всички общини на стойност 111 млн. лв. само в сферата на качеството на въздуха. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на конференцията за качеството на въздуха – SOFAIR, предаде Агенция „Фокус”.
София, въздух
По мярката могат да кандидатстват общини с нарушено качество на въздуха. За получаване на финансиране по програмата ще има конкуренция сред общините, посочи министър Ненов. „В момента МОСВ работи в две направления: горивата за битово отопление и контролът върху автомобилния транспорт”, посочи Димов. По думите му през ноември предстои министерството да организира широка дискусия за това горивата за отоплението да имат по-ниско съдържание на сяра. Ще се обсъжда и цената, за да се намери баланс между продавачите и потребителите, обясни министърът.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По темата за контрола върху автомобилния транспорт ще се дискутират въпросите не само за катализаторите, а и за преминаването към алтернативен транспорт, обясни министърът на околната среда и водите. По думите му министерството работи в посока насърчаването на използване на елетромобили. Вече е отворена процедурата на стойност 1 300 000 лева за закупуване на такъв вид транспорт за администрацията. Тази мярка също е за общините и държавни институции, като автомобилите ще са за почистване и поддръжка на паркове и зелени зони, за социален патронаж, обществен транспорт и извършване на инспекции, каза още министър Димов.


Leave A Reply