Кандидатурата на Георги Чолаков трябва да бъде подложена на гласуване. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на заседание на Пленума на ВСС по време на обсъждането указа на президента Румен Радев, с който той върна предложението за назначаване.

Георги Чолаков

Георги Чолаков

„С указа на Румен Радев според мен сме върнати в изходно положение за това, че следва да се отправи ново предложение. Процедурата не е приключила и тя трябва да продължи и да бъде поставена на гласуване. Ако кандидатурата на Георги Чолаков събере 17 и повече гласа, президентът е длъжен да издаде указ по закон. Ако не събере необходимите гласове, то процедурата трябва да започне отначало“, обясни главният прокурор.

снимка: Канал 3

снимка: Канал 3

„Кандидатът вече е изслушан според закона, но няма никаква пречка на да му се предложи да се яви пред ВСС, ако желае да изложи основни моменти от своята концепция. Проектът ни за решение би звучал така: „насрочва повторно гласуване за кандидата Георги Чолаков, трябва да решим кога, и дава възможност на кандидата да представи изложение пред новия състав на ВСС и да отговаря ако има поставени въпроси“, разясни още Сотир Цацаров.

ВСС

„Решението дали да има нова процедура, както предлага Лозан Панов, или тази да продължи трябва да се вземе сега и то с обикновено мнозинство“, подчерта  главният прокурор.


Leave A Reply