„Нашият живот ще свърши в деня, в който замълчим за важните неща!“. С тези думи на Мартин Лутър Кинг, изречени преди 50 години, но актуални и днес, започна речта си Сергей Станишев на втората икономическа конференция на ПЕС за тази година, съобщиха от пресофиса на Станишев. В Брюксел социалистите събират леви министри, комисари, представители на синдикатите и гражданското общество в разговор за възстановяване на европейската икономика. Специален гост на събитието е водещият американски икономист Джефри Сакс, който от 2017 година е и специален съветник на генералния секретар на ООН Антонио Гутереш.

Сергей Станишев снимка: ЕРА/БГНЕС

Сергей Станишев
снимка: ЕРА/БГНЕС

„Жан-Клод Юнкер и Емануел Макрон пропуснаха невероятна възможност: в техните добре направени речи не споменаха най-важното: социална Европа. Днес представям пред вас моята алтернативна визия за бъдещето на ЕС. Амбицията на социалистите е на заседанието на Съвета на ПЕС през декември тази година да бъдем готови с нашия Социалдемократически план за Европ“, заяви Станишев при откриването на конференцията в Брюксел.

epa06201717 A handout photo made available by the European Parliament on 13 September 2017 shows European Commission President Jean-Claude Juncker chairing key debate on the State of the Union 2017 at the European Parliament in Strasbourg, France, 13 September 2017.  EPA/MATHIEU CUGNOT / EUROPEAN PARLIAMENT HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

„Днес Европа е в по-добра кондиция отколкото преди една или две години. Има съживяване и икономически растеж. Но безработицата и липсата на перспектива пред много европейски граждани продължават да бъдат сериозно предизвикателство. В най-проспериращия Съюз в света 17 млн. младежи са без работа, образование или обучения, а 27% от децата са в риск от бедност“, продължи лидерът на евросоциалистите.

снимка: ЕРА/БГНЕС

снимка: ЕРА/БГНЕС

Станишев предложи своя визия с 5 основни политики на ЕС, сред които преодоляване на неравенствата, икономическото сближаване, индустриалните разломи в ЕС, преодоляването на демократичните разделения.

"Марш на Европа" след Брекзита снимка: БГНЕС

„Тъй като идвам от България, за мен е важно да преодолеем и различията между Запада и Изтока – икономически и социални. В тази връзка отново призовавам да бъде прекратено двойнственото отношение към България и Румъния. Изпълнили сме критериите за членство, неприемането ни е скандал“, завърши Сергей Станишев.


Leave A Reply