Вече има заявки за разширение на „Топлофикация” – София. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Йорданка Фандъкова

„Генералната дирекция „Околна среда” на ЕК ни стимулира и подсеща да побързаме с реализацията на проекта за инсталация за оползотворяване горивото от завода за отпадъци в „Топлофикация” – София. Това е инсталация, която ще донесе ползи за около 40 000 домакинства да могат да бъдат топлоснабдени, около 30 000 домакинства да получат електроенергия от отпадъците”, допълни Фандъкова.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По думите ѝ този проект е много важен за ЕК, като Комисията подпомага и изискват в същото време от Общината това час по-скоро да се случи. Тя посочи още, че в момента има обжалвания в съда и се изчаква решението.

Европейска комисия снимка: БГНЕС


снимка: БГНЕС

„В същото време се подготвяме за внасянето на този проект. Важно е да реализираме пилотните проекти, за можем да покажем на гражданите, които се отопляват на твърдо гориво, че има алтернативи“, изтъкна още тя. Според нея в момента най-големите възможности и алтернативи са с използването на природен газ и топлинна енергия вместо твърдото гориво.


Leave A Reply