Албанският парламент не успя да гласува в четвъртък законопроекта, който признава българското малцинство в страната. Заседанието бе отложено за петък заради разгорещени дебати по време на обсъждането на документа.

Законопроектът беше одобрен от правната комисия в албанския парламент в сряда. Той обаче срещна силният отпор на партията „Македонски алианс за европейска интеграция“. От формацията заявиха, че приветстват закона, но са „дълбоко огорчени и протестират“ включването на българско малцинство в него. Генералният секретар на партията Васил Стерьовски заяви, че признаването на българско малцинство в областите Преспа, Голо бърдо и Гора ще е нарушение на международното право, тъй като населението там било македонско. Според партията исторически факти и преброявания на населението през годините доказвали, че в Албания нямало българско малцинство. По-рано този месец от същата партия определиха искането на България да бъде признато нейно малцинство в Албания като част от проекта за „Велика България“.Българи в Албания

В законопроекта първоначално не фигурираше признаването на българско малцинство в Албания. В края на септември обаче премиерът Борисов проведе разговор с албанския си колега Еди Рама, и настоя да бъдат гарантирани правата на българското малцинство, а албанският министър-председател пое ангажимент за това. По-късно албанският посланик Киряко Курета обеща подкрепа за българското малцинство в Мала Преспа, Голо бърдо и Гора. Така тази седмица правната комисия на албанския парламент одобри поправката, с която към останалите малцинства в страната беше включено и българското.


Leave A Reply