Днес започва реконструкцията на 5-километровия участък от път I-9 Слънчев бряг – Бургас. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Със средства от републиканския бюджет ще се изгради второ платно в отсечката между Поморие и Ахелой.

„За 177 дни по договор трябва да бъде готов пътят Слънчев бряг – Бургас, това съобщи пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на първата копка на първата отсечка от пътя.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По думите му срокът е възможно да се съкрати. „Имаме уверението на строителя, имаме и задача от премиера до летния сезон пътят да е готов“, каза още министър Нанков. Ще се извърши реконструкция на 5-километров участък от пътя Слънчев бряг- Бургас, като със средства от републиканския бюджет ще се изгради второ платно в отсечката между Поморие и Ахелой.

По думите му габаритът на пътя е 20 метра, проектната скорост е 90 км/ч. Ще бъдат изградени по две ленти и в двете посоки по 3,25 м широчина. По средата ще има двуметрова разделителна ивица. „Изграждаме тежки съоръжения, съгласно ОВОС имаме защитни огради за земноводни влечуги. Ще се изградят шумозащитни мрежи и огради около къмпинг „Ахелой“. Направено е всичко необходимо по екологичното законодателство, за да стане пътят максимално добър, качествен и безопасен“, подчерта Нанков. По думите му строителите имат готовност да започнат работа още от днес.

След две седмици министър Николай Нанков и премиерът Бойко Борисов ще проверят на място изпълнението на строителните дейности. По договор пътят трябва да е готов за 177 дни, като е възможно срокът да се съкрати.

Нанков каза още, че предстои изграждането на двата обхода на  Поморие и Ахелой, които са около 18 км. Той благодари на кмета на Община Поморие Иван Алексиев за помощта, която оказва при отчуждаването на земите. „Ще се забавим заради археологическите разкопки и заради съдебните процедури, които текат в момента“, допълни Нанков. Той благодари и на вицепремиера Валери Симеонов, както и на бургаските депутати.

Изпълнител на строително-монтажните работи е „Пътстрой Бургас“ ЕООД. Строителният надзор ще осъществява „Ен Ар Консулт“ ЕООД. Авторският надзор ще е на „Виа план“ ЕООД.


Leave A Reply