Хубаво е да не научаваме от медиите за КСНС, президентската администрация знаеше 3 седмици по-рано, че няма как да отида. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.

„Има добри работни отношения с президента. Президентската администрация знаеше 3 седмици по-рано, че няма как да отида. Хубаво е да не научаваме от медиите за КСНС, когато става въпрос за международен ангажимент с 9 министри. Изпратих доклад и се надявам да продължим дебатите следващата седмица. Там не е имало усещане, че заседанието се блокира. За да може да не се случва това втори път, винаги преди да се обяви, се звъни на кабинета. Аз лично разбрах от медиите, след което получихме писмо. Осигурява се кворум“, коментира Захариева и уточни, че това е работа на президентската администрация. „Убедена съм, че когато продължим във вторник ще излезем с решения. Всички искаме да успеем с това“, добави тя.

КСНС, Румен Радев, снимка: БГНЕС

КСНС, Румен Радев, снимка: БГНЕС

По думите й моделът ГЕРБ показва, че когато управлява безработицата е под 6%. „Правят се реформите, имаме активна външна политика“, допълни вицепремиерът.

За законопроекта за малцинствата, внесен в албанския парламент, в който българите бяха изключени, Захариева посочи, че са внесени над 3000 подписа от албански граждани, които се самоопределят като българи. Тя съобщи, че правната комисия на албанския парламент с единодушие е предложила да бъде обърнато внимание на тази подписка и вероятно днес това ще бъде гласувано.Министърът потвърди, че партията Македонски алианс за европейска интеграция се противопоставя на признаването на българско малцинство. Не можем да се бъркаме във вътрешните работи на чужди страни, но не може и тази партия да пречи на хората да се самоопределят, посочи тя.


Leave A Reply