Увеличение на средствата за заплати в бюджета за следващата година ще има в секторите, които са обявени в предизборната програма на ГЕРБ и в програмата на правителството – образование, сигурност и социална политика. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Тя посочи още, че през 2018 година се очаква увеличение на минималната работна заплата – МРЗ до 510 лева. „Такова увеличение е възможно и то ще се случи 2018 година и ще се реализира благодарение на 2,5 милиарда повече разходи, предвидени в бюджета за следващата година“, коментира Стоянова.
пари
В сектор образование се предвиждат около 330 млн. лв. допълнително за увеличение на заплатите на учителите, каза Стоянова. Тя уточни, че заплати няма да бъдат увеличени с един и същи процент, а ще има оценка.

Менда Стоянова Снимка: БГНЕС

Менда Стоянова
Снимка: БГНЕС

По отношение на сектор сигурност освен увеличение на заплати, има предвидени средства и за обновяване на техниката, най-вече в армията, посочи Стоянова.

снимка: informo.bg

снимка: informo.bg

В социалния сектор има над 1 млрд. лв. допълнителни средства в сравнение с тази година, отбеляза тя. Те са насочени към пенсии, здравеопазване, социални услуги и социално подпомагане, обясни Менда Стоянова.


Leave A Reply