Австрийците ще се отправят към урните в неделя, за да изберат нов състав на парламента на предсрочни избори, предизвикани от лидера на Австрийската народна партия Себастиан Курц. Той е фаворит да стане следващият канцлер на страната, но политолози вещаят завой надясно и дори влизане във властта на крайнодясната Партия на свободата. Курц обещава да спре незаконната имиграция и да намали данъците за хората с ниски и средни доходи.

„Ако победим на 15 октомври, ви гарантирам, че ще направя всичко възможно да намаля данъчното бреме за работниците, за хората с ниски и средни доходи. Ще спрем злоупотребите с власт и натиска на имиграцията върху социалната ни система, за да могат истински нуждаещите се да се възползват от нея“, заяви Себастиан Курц- лидер на Австрийската народна партия.

Месеци наред анкетите сочеха 31-годишния външен министър Курц и неговата консервативна АНП като фаворити за спечелване на изборите. През последните няколко дни обаче социолозите предупреждават, че изборните резултати на партиите ще бъдат с по-близки стойности от очакваното, като крайнодясната Партия на свободата и австрийската Социалдемократическа партия отбелязаха увеличаване на подкрепата.

„Време е за истинска, честна промяна в нашата страна. Народната партия бе част от правителството през последните 30 години и сега в нейните плакати пише, че е време за промяна. Това е подигравка. Те бяха във властта толкова дълго време. Промяната може да се случи само със силна Партия на свободата“, заяви лидерът на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе.Австрия флаг знаме

След разгара на миграционната криза през 2015 година 90 хиляди души влязоха незаконно в Австрия и Себастиан Курц заимства от крайнодясната Партия на свободата твърдия тон за имиграцията и го направи водещ елемент в кампанията си. Ако АНП победи на изборите, може да се коалира с Партията на свободата.

През последните десет години Австрия бе управлявана от голяма коалиция между Австрийската социалдемократическа партия на канцлера Кристиан Керн и АНП, но през последните години двете партии затънаха в разногласия, като взаимно блокираха предложенията си. Около 6.4 милиона австрийски граждани имат право на глас в изборите в неделя. Шансове да влязат в парламента имат още „Зелените“ и либералите от „Нова Австрия“.


Leave A Reply