БСП свиква извънреден конгрес. Той се очаква в края на октомври и трябва да изработи позициите на партията по бюджета и европредседателството. Вътрешните опозиционери на сегашното ръководство на БСП скочиха срещу лидера си Корнелия Нинова и нейното предложение за извънредно свикване на заседание на 49 конгрес на пленума в парк-хотел „Москва“.

Въпреки това не успяха да го отложат, защото при гласуването да има, или да няма конгрес, пленумът се раздели на две, но все пак надделяха онези, които подрепиха Нинова. 50 социалисти се обявиха против конгрес след две седмици, двама се въздържаха, а 54 зааха зад предложението на ръководството. След бурни дебати пленумът все пак прие предложението на лидера на БСП Корнелия Нинова за пленум след две седмици. Членовете на Националния съвет го насрочиха с гласуване на 28 октомври, както поиска соцлидерът.Нинова БСП

Срещу спешното му свикване скочиха Чавдар Георгиев, Георги Божинов и Димитър Дъбов. Хората от обкръжението на Михаил Миков укориха соцръководството, че ще прави конгрес за алтернативен бюджет.

За сметка на отхвърлените точки, от залата се чу предложение БСП да обсъди вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов. Точката залегна в дневния ред . Темите, за които се говори, че могат да бъдат използвани, са реформата в МВР и секторът „Здравеопазване”.


Leave A Reply