Сега, след толкова години, се възстановява историческата справедливост. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод решението на албанския парламент да признае българското национално малцинство, предаде „Фокус“.

„В проекта на закон липсваше българското малцинство, признаваха се осем малцинства. Положихме доста усилия за това“, обясни тя. „Най-важното е в една демократична държава, която иска да бъде член на ЕС, да не се пречи на хората да се самоопределят, в случая когато те са самоопределят като българи и има исторически факти“, заяви Екатерина Захариева.

снимка: БНР

снимка: БНР

„Благодаря на българското малцинство в Албания за това, че за около месец и половина събраха 3 хил. подписа“, коментира министърът и допълни, че в Албания има 4-5 регистрирани сдружения на българи. „Има споразумение между Албания и България от 1932 година за това, че се признава българско малцинство. За съжаление, не е влязло в сила и не е финализирано подписването му“, каза още външният министър.


Leave A Reply