Президентът на Иран Хасан Рохани беше категоричен, че страната му няма да предоговаря споразумението за ядрената програма. По този начин Рохани коментира изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че няма да сертифицира документа. Предизвиквайки Тръмп, Рохани каза, че Техеран ще удвои усилията си за разширяване на отбранителните си способности, включително програмата за разработване и тестване на балистични ракети.

„Маниерите и отношението имат голямо значение. Речта на американския президент беше пълна с лъжи, обиди и фалшиви обвинения срещу великата иранска нация. Иранската държава няма да се поддаде на празното говорене и речта на омразата на един диктатор. Когато Тръмп взе решение по иранската ядрена сделка, той каза: Искам да добавя бележки под линия към ядрената сделка с помощта на Конгреса. Той не знае, че допълнителни текстове, членове или бележки не могат да се добавят към този документ“, заяви Хасан Рохани- президент на Иран.иран ядрена сделкаРохани предупреди още, че САЩ не могат едностранно да анулират сделката, тъй като тя е одобрена от Съвета за сигурност на ООН. Това не е договор между Иран и САЩ, не може да бъде разтрогнат“, заяви Рухани в официално обръщение. Той допълни също така, че страната му ще продължи сътрудничеството си с Международна агенция за атомна енергия в рамката на международното право.

По-рано в изявление от Белия дом Тръмп беше категоричен, че няма да удостовери международното споразумение за ядрената програма на Иран и заплаши да изтегли САЩ от него. Президентът даде на Конгреса срок от 60 дни да реши дали да наложи отново икономически санкции на Иран, които бяха вдигнати след подписването на сделката. Решението на Тръмп беше посрещнато с неодобрение от Германия, Франция, Великобритания и Китай, които отказаха да подкрепят стратегията му за ислямската република.


Leave A Reply