Австрийците гласуват на предсрочни парламентарни избори, на които залогът е ще влязат ли във властта крайнодесните популисти от австрийската Партия на свободата. Вотът бе предизвикан от външния министър на страната и лидер на Австрийската народна партия Себастиан Курц, който е фаворит за канцлерския пост. 31-годишният консерватор бързо измести от водещото място в социологическите сондажи Партията на свободата, но същевременно много от позициите му, особено за миграцията, се доближават до идеите на популистите.

Себастиан Курц

Себастиан Курц

Курц обеща да запуши достъпа на бежанците до системата за социално подпомагане под сегашното общо равнище, както и да ограничи социалните помощи за останалите чужденци.

Австрийският канцлер Кристиан Керн снимка: Clemens Fabry

Австрийският канцлер Кристиан Керн
снимка: Clemens Fabry

Според последните социологически изследвания мнозинството от австрийците (33%) възнамеряват да гласуват за Народната партия и нейния лидер Курц, когото експертите посочват като фаворит. Втора е дясната Партия на свободата с 23%, а социалдемократите на канцлера Керн са едва трети с 22%. Това отваря широки възможности за коалиционни преговори. В предсрочните избори участват 16 партии и политически движения. За да бъде представена в Националния съвет, формацията трябва да събере над 4% от гласовете.


Leave A Reply