София и Лондон препотвърдиха стратегическия характер на двустранните си отношения включително в сферата на отбраната и сигурността и ще работят заедно за европейска перспектива, стабилност и просперитет на Западните Балкани. За това се договориха първите дипломати на България и Обединеното кралство – Екатерина Захариева и Борис Джонсън, които разговаряха днес, съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи. Захариева е на двудневно работно посещение в Обединеното кралство.Западни Балкани ЕС

България ще организира среща на върха за Западните Балкани през май 2018 г. по време на своето председателство на Съвета на ЕС, а няколко месеца по-късно Лондон ще домакинства среща на страните на Берлинския процес.Борис Джонсън дори духовито даде име на съвместните усилия на двете столици относно Западните Балкани – процесът „От София до Лондон“.

„Важно е не само за България, но и за Европа нашите партньори и приятели от Западните Балкани да са стабилни, заяви Захариева пред Джонсън. Посетих пет от шестте държави, следващата седмица ще съм и в Косово. Всички са мотивирани. Моето послание към тях бе да използват момента, че пет държави, подкрепящи разширяването, ще председателстват една след друга Съвета. В същото време обаче трябва да си напишат и домашното.“екатерина20захариева1

Захариева отбеляза още, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и върховният представител Федерика Могерини вече недвусмислено подкрепиха разширяването.“Сигурен съм, че председателството ви ще бъде много успешно. Това, което правите в Западните Балкани, е много важно за нас и ви подкрепяме. Трябва да има евроатлантическа перспектива за тези страни. Нека да координираме действията си“, призова и Борис Джонсън.

„За всяка една държава трябва да има план за присъединяване. Нашият опит показва, че хората на Балканите не искат да бъдат повече разделени. Колкото по-дълго продължава интеграционният процес, толкова повече рискове има да се увеличи демотивацията“, изтъкна Захариева.
И двете страни се обединиха, че присъединяването на страните от Западните Балкани трябва да е на базата на собствените заслуги. Междувременно те трябва да бъдат подпомогнати за подобряване на свързаността във всички аспекти, обединиха се двамата министри.


Leave A Reply