„Има много неща, които като приключат, престават да бъдат интересни, без да се оценява какъв огромен труд е положен, но ние наистина сме пример за останалите държави.“ Това посочи премиерът Бойко Борисов по време на конференцията „Бизнесът и правителството в един отбор“, организирана от  „Български форум на бизнес лидерите“.

„Преди две години контрабандата на цигари беше 34 процента, бюджетът се пълнеше с по 2 милиарда лева по-малко. Сега контрабандата е под седем процента. Цигарите са най-бързо превъртащата се стока и беше много трудно да координираме хората, които да се борят с контрабандата. Същото се случи с алкохола, сега го правим с горивата“, каза премиерът. „В битката с контрабандата мисля, че надделяхме. Обаче за два месеца служебно правителство и приходите паднаха с двеста милиона лева“, допълни Борисов.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

„Когато започнахме да се занимаваме с еврофондовете, усвояването беше 0,48 процента, сега сме седми в ЕС. Радвам се на инвестициите, които се правят сега, защото те са в заводи. Преди имаше преки инвестиции, които пряко се закачаха на електромерите на хората и държавата ги дотираше“, каза премиерът. „Това не са инвестиции, защото ние миналата година платихме 1.2 млрд. лева дотации за тях. Сега увиваме с фолио оборудването, пристигнало на площадката в Белене“, добави Борисов.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

„Променихме над 100 закона за намаляване на административната тежест и ще се справим и с този проблем. Намаляваме натиска в туризма с кадри отвън, но нашите хора отиват да работят в други държави – не може ли да направим така заплатите, че хората да си остават тука“, обърна се министър-председателят към участниците в срещата. По думите му имаме абсурдна социална политика, защото плащаме за всичко и навсякъде.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Борисов заяви, че като приоритет е поставено образованието, макар че в една държава всичко е приоритет. „Заделили сме 700 млн. лева за по-високи заплати през следващата година при положение, че в бюджета за тази година тези пари са били 115 млн. лева“, допълни премиерът.

Борисов коментира и признаването на българското малцинство в Албания като посочи, че скоро премиерът на страната ще пристигне на посещение у нас. „Каква критика понесох за добрите взаимоотношения с Турция, но само България има нулев емигрантски натиск по границата“, отбеляза той. „Ако не бяхме се разбрали с турския президент Реджеп Ердоган, нямаше да можем да пазим заедно границата. Ако Турция пусне три милиона бежанци и на нашата граница дойдат 100 – 200 хиляди души, какво ще да правим? А като влязат тук, къде ще отидат тези хора, след като навсякъде има огради“, попита той и подчерта, че е много трудно е да имаш добри отношения с всички страни.
5802137
Министър-председателят съобщи, че на 7 януари ще бъде открита ремонтираната църква „Свети Стефан“ в Истанбул. Относно председателството на Съвета на ЕС Борисов коментира, че „това не е да ти дадат властта за шест месеца и да правиш което си поискаш.“ „По това време можем да поставим въпроса за Западните Балкани, защото и те трябва да имат перспектива. Там младите хора си вземат куфарите и заминават и така целият регион се оголва“, поясни премиерът Борисов.

 


Leave A Reply