„Българските общности зад граница са приоритет в работата ми като вицепрезидент.“ Това заяви Илияна Йотова по време на разговора си с наши сънародници в Будапеща. Срещата се състоя късно вчера в сградата на Българското републиканско самоуправление в Унгария.
DSCF5317
Вицепрезидентът бе на работно посещение в Будапеща, като визитата бе по покана на българската общност в Унгария и се осъществи в навечерието на Деня на българо-унгарското приятелство – 19-и октомври. „От особена важност ще бъде изучаването и запазването на българския език в страните с исторически български общности, както и гарантиране правата на сънародниците ни там“, бе категорична Илияна Йотова. Според нея, за да се случи това е необходимо да се направи разширена среща – дискусия с представители на всички институции.
DSCF5258
Д-р Данчо Мусев, председател на организацията изрази надежда, че българската държава ще се ангажира целенасочено с проблемите на сънародниците ни зад граница. Ще бъде добре да се промени мисленето за създаването на такава политика и тя да не се прави „на парче“, а да се вземе пример от унгарските институции, отбеляза той по време на разговора с българския вицепрезидент.

Снимка: БГНЕС Илияна Йотова

Снимка: БГНЕС

На свой ред говорителят на българската общност в местния парламент Симеон Варга акцентира върху необходимостта България да се включи по-активно в реализацията и отбелязването на Деня на българо-унгарското приятелство. Според него, това би придало на събитието допълнителна значимост и важност. В хода на разговора нашите сънародници споделиха пред вицепрезидента Йотова желанието си българските институции да съдействат за възстановяване на дейността на българското училище „Христо Ботев“, закрито през 2011 г. Една от задължителните предпоставки за добро обучение и образование на децата, според нашите сънародници е, българската държава да командирова в Унгария начални педагози и преподаватели. „Добре е да бъдат обсъдени и набелязани поне няколко варианта за възстановяване функциите на училището, за да може да бъде избран най-работещият от тях“, отбеляза в отговор вицепрезидентът.
IMG_0434
Илияна Йотова бе категорична, че ще продължи и занапред да работи за признаване на българския език като матуритетен, особено в страните, където имаме големи диаспори. По време на срещата вицепрезидентът и представителите на организацията дискутираха инициативата за осигуряване на възможността българските деца от чужбина да държат българска матура, каквато държат учениците в България. „Ще продължим да работим за създаването на интернет платформа, чрез която всички наши сънародници, които не живеят на територията на България, да могат да получават и обменят информация от българската държава по важни за тях въпроси“, посочи още Илияна Йотова пред представителите на българската общност в Будапеща.
IMG_0353
Вицепрезидентът Йотова предаде на нашите сънародници поздрави от президента Румен Радев с пожелание да бъдат сплотени и да запазят България в сърцата си. В програмата на визитата вчера Илияна Йотова проведе среща с министъра на вътрешните работи на Унгария Шандор Пинтер. Сред темите на разговора между двамата бяха бъдещите изменения в политиката за убежищата в Европа, Дъблинската реформа и законовите разпоредби за даване на гражданство в двете страни. Вицепрезидентът посети българската църква в Будапеща „Св. Св. Кирил и Методий“ и подари на храма икона на светите братя.


Leave A Reply