Малтийската разследваща журналистка Дафне Галиция беше убита с бомба, поставена в колата ѝ. Тя стана известна с разкритията по т.нар. „Панамски документи“, уличаващи правителството на страната във връзки с офшорни данъчни убежища.

Местни медии разкриват, че преди две седмици журналистката е подала в полицията сигнал за получени заплахи за живота ѝ. Половин час преди смъртта на 53-годишната Галиция излезе и последният пост в блога ѝ, в който началникът на кабинета на премиера е обвинен в корупция. Разкритията на блогърката, че съпругата на премиера Мишел Мускат, както и редица членове на малтийското правителство фигурират в Панамските досиета, доведоха до предсрочни парламентарни избори в страната миналата година. В много от публикациите си Галиция критикуваше и опозицията.

9056888-3x2-700x467

Наскоро „Политико“ включи Каруана Галиция в списъка си от 28 души, които „формират и разтърсват Европа“. Сайтът я нарече „блогърка фурия“ и заяви, че тя сама върши работа колкото целия Уикилийкс с разкритията си за корупционни практики. Посещенията в блога й достигаха 400 000, което се равнява на цялото население на Малта.

Убийството бе осъдено от премиера Мускат, който съобщи, че по негова молба служители на ФБР ще помогнат в разследването.


Leave A Reply