„КСНС не постигна съгласие относно антикорупционния орган.“ Това каза президентът Румен Радев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност на тема: „Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията“.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Целта на настоящия Съвет бе да търсим съгласие около принципни решения за ефективна борба с корупцията. Обединихме се, че резултатите от борбата са ниски поради несъвършенства в законодателството. Постигнато бе съгласие за основните насоки в работата на държавните институции, които да гарантират прилагане на комплексен подход, който да се фокусира върху разкриването и реализирането на наказателната отговорност. Второ, нормативна уредба, която да обхваща превенцията. Трето, ефективни механизми, както за пресичане на практики, така и за своевременно разкриване на корупционни практики и независимост на органите“, заяви Радев.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По думите му членовете на КСНС са се обединили около следните решения – да приемат промени в Наказателния Кодекс относно корупционните престъпления. „Второ, Народното събрание да разгледа и приеме Закон за противодействие на корупцията. Трето, новият закон да регламентира всеобхватни мерки, включващи превенцията, отнемане на незаконно придобито имущество.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Съветът не успя да постигне съгласие относно ролята и функциите на антикорупционния орган, както и относно принципите за назначаването на неговото ръководство. Наистина е необходим независим разследващ орган“, каза още Румен Радев.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Има консенсус на днешния КСНС. Две точки не бяха приети, защото имаше спорни моменти“, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти. „Не ставаше ясно кой ще назначава този антикорупционен орган. Всички участници в Консултативния съвет гласуваха за отпадане на тези две точки, единствено президентът и г-жа Нинова гласуваха „за“ тяхното оставане“, коментира Цветанов. Той допълни, че позицията на почти всички представители относно дебата е следната – има два законопроекта, които са внесени в Народното събрание и те трябва да се разгледат там.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Нов орган, който да разследва корупцията, няма да има. Ще има орган, който да се занимава с глоби и декларации. От това, което видях на КСНС, парламентарното мнозинство вече е взело своето решение. То няма воля да се бори с корупцията, защото е част от нея.“ Това коментира пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Може да се каже, че КСНС постигна принципно съгласие по ред важни теми и въпроси.“ Това заяви пред журналисти лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. „Консултативния съвет прие една обща политическа рамка, според нас, към която Народното събрание ще се придържа, надяваме се“, заяви Карадайъ.

Мустафа Карадайъ снимка: БГНЕС

Мустафа Карадайъ
снимка: БГНЕС

На въпрос защо не се е стигнало до съгласие кой да избира ръководителят на антикорупционния орган, Карадайъ отговори: „Има внесени законопроекти. Този въпрос ще се разглежда в Народното събрание. Нещо повече – ние поставихме една тема на това заседание. Това е темата, свързана с това, което виждаме в последните дни, седмици, месеци. Нашата оценка е, че демокрацията е в опасност, включително и свободата на словото. От тази гледна точка ние призовахме за адекватни действия и отговорните политици в страната“.


Leave A Reply