Д-р Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП бе избран за новия заместник-председател на Групата на ЕНП. Той спечели гласуването с 97 гласа, а другият кандидат – г-н Едуард Кукан от Словакия получи 57 гласа.

Андрей Ковачев

Андрей Ковачев

„Това означава признание както за работата на цялата българска делегация в Групата на ЕНП, така и за България! Отстоявайки нашите ценности, Групата на ЕНП в ЕП ще продължи да работи и в ЕС, и в нашето съседство за демократизация, сигурност, върховенство на закона и европейска интеграция“, каза след избирането му Андрей Ковачев.

ЕНП

Той става част от председателството на Групата на ЕНП, като заедно с председателя на Групата и колегите си заместник-председатели отговаря за ръководенето на Групата по време на пленарните заседания на Европейския парламент, представлява я пред външни фактори и информира Асамблеята на Групата за взетите политически и стратегически решения.

Европейски парламент, Брюксел

На редовни интервали се среща с ръководителите на националните делегации, за да обсъдят основните направления в политиката и да подготвят важните решения за стратегията на групата.

юнкер

Досега мястото се заемаше от г-жа Мария Габриел, която от лятото е българският европейски комисар. Д-р Ковачев също така е част от Председателството на Европейския парламента, като един от квесторите на институцията.


Leave A Reply