С 62 подписа ПГ на „БСП за България“ внесе искане до Конституционния съд (КС) за обявяване на противоконституционно решението на Народното събрание, с което се отхвърли оставката на Делян Добрев. Искането бе внесено от секретаря на ПГ на БСП Филип Попов и депутатите от БСП Надя Клисурска, Явор Божанков и Пенчо Милков.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Парламентът няма правомощията да откаже оставката на Делян Добрев. Защитавайки „кумгейт“, управляващите са готови да потъпчат Конституцията“, каза Филип Попов пред журналисти. Попов посочи, че Народното събрание е превишило своите правомощия, като е отказало да освободи Делян Добрев само за да защити модела на управление. По думите му парламентът е следвало да потвърди тази негова оставка. „Такава е и Конституцията“, заяви Попов. Той посочи, че твърдението, че оставката на Делян Добрев е противоконституционна, не е само на БСП. По думите му редица юристи и конституционалисти смятат така.

Филип Попов снимка: БГНЕС

Филип Попов
снимка: БГНЕС

Филип Попов изрази убедеността си, че Конституционният съд ще подходи експертно, съобразно разпоредбите на българската Конституция, и изрази надежда искането им да бъде уважено. Попов обясни, че ако актът на Народното събрание бъде определен от Конституционния съд като противоконституционен, парламентът отново следва да разгледа проекта за рашение за оставката на Делян Добрев и да я приеме.

Явор Божанков, снимка: Днес.БГ

Явор Божанков, снимка: Днес.БГ

Народният представител Явор Божанков заяви, че ако Конституционният съд не обяви решението за оставката на Делян Добрев за противоконституционно, това би означавало, че народният представител, чийто работодател е народът, не Народното събрание, е заставен да работи насила. „Свободата му на волеизявление, да избира къде и какво да работи, са нарушени. Нарушени са и неговите конституционни права. Оттук нататък се отваря конституционна криза, защото това може би няма да бъде и последният такъв случай“, каза Божанков.

Снимка: БГНЕС Делян Добрев

Снимка: БГНЕС
Делян Добрев

Той обясни, че БСП се бори в интерес на Конституцията на България и обърна внимание, че точно затова са положили клетва народните представители. Колегата им Пенчо Милков подчерта, че оставката е личен, формален и доброволен акт. „Той е необходим по производството по Изборния кодекс, за да може да влезе следващият народен представител“, допълни Милков.

Корнелия Нинова

Оставката на депутата Делян Добрев бе отхвърлена на 4 октомври от Народното събрание. Десет дена след отхвърлянето на оставката на заседание на Националния съвет на БСП лидерът на партията Корнелия Нинова обяви, че ще внесат жалба в Конституционния съд по повод оставката на Делян Добрев. По думите на Нинова от ГЕРБ са погазили Конституцията и законите и са оставили Делян Добрев в парламента, за да запазят „шайката“.


Leave A Reply