„Още една спечелена битка на гражданите срещу несправедливостите“, заяви пред журналисти в парламента омбудсманът Мая Манолова, обобщавайки промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), които парламентът извърши на второ четене. „Пет от шестте цели, които си бяхме поставили в началото на промените, са постигнати. Пет от шест е един много добър резултат. Свръхправомощията и тормозът, който частните съдебни изпълнители оказваха върху гражданите, ще бъде прекратен. Останаха банките. Затова казвам, че шестата цел остава на нашето внимание и на дневен ред”, заяви Манолова.

съд

Омбудсманът обобщи, че след направените днес промени гражданите вече няма да могат да бъдат съдени, без да знаят. „Промените в призоваването гарантират това. Гражданите ще могат да платят по време на съдебния процес, защото сега много хора, които биха си платили дълг от 50, 100 или 200 лева, просто не знаейки за него, в една хубава сутрин се оказват със запорирано имущество и плащат свръхразноски в изпълнителното производство”, аргументира се общественият защитник.

снимка: БНР

снимка: БНР

По думите на Мая Манолова като трета важна промяна може да бъде отбелязано намаляването на таксите на частните съдебни изпълнители, които според нея са били несправедливи, особено за малките дългове. „Дава се възможност на длъжниците да оспорват оценките на недвижимите имоти, когато се изнасят на публична продан, за да се прекратят практиките да ти продадат на безценица жилището и ти да останеш вечен длъжник”, коментира още омбудсманът Мая Манолова.

Мая Манолова в Бобов дол снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Ако се окаже, че въпреки промените, които направихме, все още частните съдебни изпълнители заобикалят закона, намират пролуки или някои от текстовете не работят добре, тъй като съм в непрекъсната връзка с гражданите, поех ангажимент, че след шест месеца ще съм направила анализ на промените и ако има пробойни, ще внеса нови предложения“, коментира омбудсманът ни. „Гражданите трябва да бъдат спокойни, защото ГПК не е „свещена крава”. Той може да бъде променян”, обясни Манолова.

снимка: cdn.moneycrashers.com

снимка: cdn.moneycrashers.com

Във връзка с предложението за въвеждане на частен фалит, Манолова обясни: „На предложението, което беше внесено и по начина, по който беше внесено, аз съм дала своята оценка. Това беше нещо като удар в празно пространство, защото се отнасяше само за необезпечените дългове, които да се погасяват по давност. Знаем, че банките реално нямат такива дългове. Дали чрез ипотека, дали чрез поръчителство, по някакъв начин обезпечават кредитите, които дават”.

снимка: weisblattlaw.com

снимка: weisblattlaw.com

„Според мен, след като не се случи сега, в този парламент, е дошло времето и да се разгледа Законът за частния фалит, гражданската несъстоятелност. Аз съм привърженик на приемането на такъв закон, който ще балансира интересите на двете страни – кредитор и длъжник”, допълни Манолова и определи като безобразие хипотезата физическите лица да остават длъжници за цял живот.


Leave A Reply