Напрежение и остри сблъсъци между граждани и полиция в украинската столица Киев. Хиляди излязоха в центъра на града и блокираха сградата на парламента с искания за създаването на специален антикорупционен съд.

Трима протестиращи и един полицай бяха ранени при сблъсъците. Демонстрантите настояха за премахване на парламентарния имунитет на депутатите и промяна на изборния закон. Президентът Порошенко внесе проектозакон за отпадане на парламентарния имунитет от 2020-та, но протестиращите настояват това да стане още следващата година. Те обявиха, че ще издигнат лагер пред парламента, докато исканията им не бъдат изпълнени. Някои наблюдатели дори нарекоха събитията във вторник Втори Майдан. Именно борбата с корупцията беше ключово искане на Майдана от 2013-14-та година.

Сред инициаторите на проявата е и движението на бившия грузински президент и бивш губернатор на Одеса Михаил Саакашвили, предаде Бибиси. Той се превърна в политически противник на президента Петро Порошенко, който го лиши от украинско гражданство. В протеста се включиха и няколко неправителствени организации, както и опозиционни партии.


Leave A Reply