„Предвиждаме 20 млн. лева за снегопочистване на столицата през този зимен сезон – 15 млн. лева за градската част и 5 млн. лева за общинските пътища.“ Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на базата на фирма „Заубермахер“, която е ангажирана със снегопочистването на столицата, предаде Агенция „Фокус“
снегорини, София
Тя уточни, че от понеделник са започнали проверките от Столичния инспекторат на готовността на снегопочистващите фирми за зимния сезон и вече са проверени няколко. „Последната обществена поръчка, която направихме, беше Зелена обществена поръчка, свързана с нашите усилия за по-чист въздух в София. И заложихме максималните изисквания за техниката от гледна точка на екологични стандарти. Всички нови камиони са Евро 6 и да се надяваме, че и частният бизнес ще взима пример от нас, когато се купува нова техника, тя да бъде с висок екологичен стандарт“, обясни Фандъкова.
София, зима, сняг, чистене
По думите й проверките до този момент показват налична техника, която отговаря на всички договори и изисквания, като има налични и предостатъчно соли. „Оттук нататък остава организацията на работата. Контролът е изключително сериозен, всички камиони са снабдени с датчици, имаме изградена GPS система и наблюдаваме в реално време камионите – не само движението им, но и това дали греблото е спуснато и работи. Имаме 68 местостоянки на територията на цялата Столична община. Фирмите са поели ангажимента да преценяват кога трябва да започнат работа, разбира се, съгласувано със Столичния инспекторат“, каза още тя.
Фандъкова
Фандъкова обясни, че санкциите за неизпълнение на договорите са изключително сериозни. „При над 5% неизпълнение на дадена зона не се признава работата и не се заплаща нищо от вече почистеното. Освен това сутрин до 7.30 часа спирките трябва да са почистени и ако една не е, санкциите са 2 хил. лв. Фирмите знаят това, така че се надявам да са си направили сметката и да успеем да се справим. Колегите от инспектората са на линия да контролират и да са безкомпромисни, ако някой не си върши работата“, изтъкна кметът на София.
сняг, снегорин
По данни на Столична община през зимния сезон 2016-2017 г. фирмите изпълнители са санкционирани 2 571 000 лв. за некачествено почистване на територията на столицата. Йорданка Фандъкова уточни още, че 237 е предвиденият минимален брой на снегорините за всичките зони. „Това е минималният брой, но при нужда фирмите имат ангажимента и готовността да добавят нови. Също така за всеки един район ще има и малък роторен снегорин за почистване на тротоарите“, каза тя и обясни, че тази година заради Българското председателство на Съвета на ЕС снегопочистващата техника ще се отличава не само с българския флаг, но и с европейския.


Leave A Reply