„Ако КСНС бе постигнал общо становище за антикорупционния орган, с това щеше да се предопредели работата на НС, а България е с парламентарно управление“, каза министърът на правосъдието Цецка Цачева пред Нова телевизия.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Противодействието с корупцията не дава достатъчно ефективни резултати. Обединихме се всички участници в КСНС. Доказахме необходимостта от създаването на нов закон, който да кодифицира разпиляната до момента нормативна уредба и създадените немалко органи. Към този момент в НС има внесени два отделни законопроекта. Ако вчера КСНС бе постигнал общо становище по въпроса за антикорупционния орган, нали ви е ясно, че с това се предопределя работата на НС, а в крайна сметка България е република с парламентарно управление“, заяви Цачева.

Народно събрание

По думите ѝ е могло да има общо становище, но във времето, преди да бъдат внесени в НС двата законопроекта. „В този смисъл КСНС с това становище на мен лично ми се струва закъснял във времето, тъй като обществото знае от юни месец, че се подготвят такива законопроекти, те бяха подложени на публично изследване. Едва когато те вече са в НС да се коментират отделно тези в двата законопроекта, е недопустимо в република с парламентарно управление“, категорична е Цачева.

Румен Радев

„Г-н Радев няколко пъти изрично подчерта, че няма за цел взимане на страна по отношение на двата законопроекта, но така или иначе, ако се стигне до консенсус по отношение на спорните моменти – разследването и кой да назначава какъв да бъде органът едноличен или колективен, то тогава бихме предопределили. Корупцията не би могла да се пребори с един-единствен закон“, допълни правосъдният министър.

снимка: halcyongroup.eu

снимка: halcyongroup.eu

Тя уточни, че са се обединили около необходимостта от комплексен подход и мерки, които включват противодействие на корупцията, превенция, разкриване, разследване и стигане до наказателно преследване. Според нея не всяко нарушение е престъпление и не бива да се слага знак за тъждество между корупцията и корупционните престъпления.


Leave A Reply