Испанското правителство ще се събере в събота на извънредно заседание, за да задвижи процедурите по временна отмяна на самоуправлението на Каталуния, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

„Испанското правителство ще продължи с процедурите, предвидени в член 155 от конституцията за възстановяване на правния ред в самоуправлението на Каталуния“, се казва в изявление на кабинета в Мадрид.

epa06259395 Spanish Prime Minister Mariano Rajoy delivers a speech during Question Time at the Lower House in Madrid, Spain, 11 October 2017. The Government undergoes Question Time a day after Catalonia's regional President Carles Puigdemont declared the region's independence but suspended its effects immediately for a few weeks to search a dialogue with the Spanish Central Government. EPA/JAVIER LIZON

EPA/JAVIER LIZON

„Идната събота министерският съвет ще одобри на извънредна среща и ще внесе за разглеждане в Сената мерки за защита на интереса на испанците, включително на гражданите на Каталуния, и за възстановяване на конституционния ред“ в областта.

Управляващата Народна партия има мнозинство в горната камара, което е достатъчно за одобряване на мярката, но Рахой води преговори и с опозиционни лидери, за да си гарантира още по-голяма подкрепа. Кабинетът на Рахой трябва да определи точно какви мерки иска да приложи в Каталуния и да ги внесе за гласуване в Сената.

epa06272691 Spanish Prime Minister, Mariano Rajoy, attends Question Time at the Lower House in Madrid, Spain, 18 October 2017. EPA/Juan Carlos Hidalgo

EPA/Juan Carlos Hidalgo

Изявлението на правителството бе публикувано, след като каталунският лидер Карлес Пучдемон не изпълни изтеклия в 10.00 часа местно време ултиматум на испанския премиер Мариано Рахой официално да се откаже от плановете за отцепване.


Leave A Reply