Лидерът на регионалното правителство в Барселона Карлес Пучдемон отговори на ултиматума, поставен от централните власти в Мадрид, в последната минута преди изтичането на срока (11 часа българско време). Независимост на Каталуния не е обявена, но ще бъде декларирана, ако правителството на Мариано Рахой продължи с „репресиите“, т.е. активира член 155 от Конституцията, който предвижда суспендиране на автономните правомощия на региона, предава AFP.

Каталуния

„Ако централното правителството продължава да блокира диалога и продължава репресиите, парламентът на Каталуния може, ако сметне за подходящо, да пристъпи към гласуване на официална декларация за независимост“, се казва в писмо, изпратено до испанския министър-председател Рахой.

Мариано Рахой Брей

Минути след като Пучдемон поясни, че не е обявена независимост на автономния регион, но предупреди, че може да се стигне до подобна стъпка, правителството на премиера Мариано Рахой потвърди, че ще предприеме стъпки за суспендиране на автономните правомощия на Каталуния. „Испанското правителство ще продължи процедурите, описани в член 155 от Конституцията, за възстановяване на законността в каталунското самоуправление“, се казва в изявление на централните власти.


Leave A Reply