Конфедерацията на независимите синдикати в Българияще организира национално протестно шествие на 27 октомври в София, съобщи на извънреден брифинг в четвъртък президентът на конфедерацията Пламен Димитров. Протестът е с искане за по-високи заплати както в бюджетния сектор, така и в реалния. Очакванията са в събитието да се включат около 6000 души.
протест, КНСБ
Протестиращите ще имат две спирки – пред Министерския съвет и пред седалището на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Сградата на АИКБ е избрана, тъй като председателят на асоциацията Васил Велев в момента ръководи и съвместната асоциация на четирите национално представени работодателските организации.

Васил Велев, снимка: economic.bg

Васил Велев, снимка: economic.bg

Часове преди съобщението на КНСБ Велев обяви пред „Нова телевизия“, че заплатите у нас и сега растат, при това три пъти по-бързо от БВП, а България вече е „страна с относително високи доходи“. По думите му от присъединяването на България към ЕС насам средната заплата в страната е нараснала три пъти. „Ние вече сме друго качество. България вече е страна с относително високи доходи“, смята Велев. Той споделя мнението на колегата си Кирил Домусчиев, че „у нас практически няма безработица“. Заради дефицита на кадри страната трябва да отвори вратата за трудовата миграция към България на украинци, молдовци, арменци, белоруси и др. В същото време Велев не смята, че евентуално допълнително повишаване на заплатите в частния сектор у нас ще спре българите да емигрират в развитите държави. „Вдигането на заплатите не е алтернатива на трудовата миграция“, каза Велев.

Пламен Димитров снимка: БГНЕС

Пламен Димитров
снимка: БГНЕС

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров отбеляза, че от Конфедерацията са анализирали подробно проектопредложенията за увеличение на заплатите в бюджетната сфера и синдикатът има претенции за повишаване с повече проценти, както и на повече места. „Предлага се масово около 5% увеличение на заплатите, а ние искаме поне 10% и повече“, допълни Димитров. Той припомни, че исканията на КНСБ са за поне 10% увеличение на заплатите в Агенцията за социално подпомагате, Агенцията по заетостта, Главна инспекция по труда. Остават и исканията на огнеборците. КНСБ ще подкрепи протестите и на работещите в науката на 1 ноември.
КНСБ
Пламен Димитров отново заяви, че исканията нямат никакъв политически привкус. Той добави, че Синдикатът продължава да настоява заплатите в реалния сектор да растат поне със 100 лв. всяка година. „Допълнителната мотивация за протеста е и предлаганото намаление на размера на обезщетенията за болест. Според проектобюджета на НОИ за 2018 г. през първите три дни работодателят вече ще плаща 50 на сто вместо 70 на сто от осигурителния доход, както е в момента“, коментира председателят на КНСБ и подчерта, че фалшивите болнични не могат да се борят чрез намаляване на права, а с по-добър контрол. „Синдикатите ще протестират и срещу опитите да се отнемат права на хората чрез повдигането от страна на бизнеса на темата за класа „прослужено време“, каза още Пламен Димитров.


Leave A Reply